5 tips tegen spierpijn

5 tips tegen spierpijn

Hoe ontstaat spierpijn nou eigenlijk?

Spierpijn ontstaat door kleine scheurtjes in je spiervezels tijdens inspanning. Vooral nieuwe of zware trainingen, en excentrische bewegingen (waarbij je spieren verlengen terwijl ze kracht leveren, zoals bij bijvoorbeeld squats), veroorzaken deze schade. Je lichaam reageert hierop met een ontstekingsproces, wat leidt tot stijfheid, zwelling en pijn.

 

Je hebt 2 soorten spierpijn namelijk:

 

1. acute spierpijn: Voelbaar tijdens of direct na inspanning door ophoping van melkzuur. Dit verdwijnt snel.

 

2. verlate spierpijn (DOMS): Begint 12-48 uur na inspanning door herstel van spierbeschadiging. Is spierpijn dan slecht? NEE, spierpijn is een normaal herstelproces dat je spieren sterker maakt. Wel kan te veel spierpijn wijzen op overbelasting. Ga aan de slag met onze 5 tips hieronder en je zult zien hoeveel profijt je er van zult hebben.

 

Tip 1: Goede warming up & cooling down.

Dit punt wordt vaak onderschat, zonder een goede warming up krijg je eerder last van spierpijn na het sporten. Met een warming-up bereid je jouw spieren voor op inspanning. Een warming-up duurt meestal ongeveer 5 minuten en zorgt ervoor dat je lichaam opwarmt, je ademhaling verhoogt en je spieren geleidelijk aan losser worden.

Het verhoogt ook de doorbloeding en maakt je spieren elastischer. Wij raden je aan om je voor de training in te smeren met Ilera cream op de plek waarmee je de meeste inspanning zult leveren.

Sluit je training af met een goede cooling-down. Dit helpt om de afvalstoffen in je spieren sneller af te voeren. Dit is belangrijk om spierpijn na het sporten te verminderen.

Veel sporters nemen na een cooling down een warme douche en smeren daarna de belaste spieren in met Ilera cream.

De spieractiviteit wordt dan heel mooi en geleidelijk afgebouwd waardoor vervelende effecten de volgende dag zoals stramme spieren, spierpijn, stijfheid etc eigenlijk geen kans meer hebben en je spieren snel weer in goede conditie zijn.

 

Tip 2:  Goede voeding & hydratatie.

Na een intensieve training of fysieke inspanning kan spierpijn ontstaan door kleine scheurtjes in je spieren. Met de juiste voeding en hydratatie kun je spierpijn sneller verhelpen én voorkomen.

Voeding voor spierherstel:

Eiwitten: Essentieel voor het herstellen en opbouwen van spierweefsel. Kies voor magere kwark, kip, of plantaardige eiwitten.

Koolhydraten: Vul je glycogeenvoorraad aan met volkorenproducten, havermout, of fruit. Dit versnelt je herstel.

Antioxidanten: Groenten en fruit zoals bessen, spinazie en sinaasappels helpen ontstekingen te verminderen.

Hydratatie tegen spierpijn: Drink voldoende water vóór, tijdens en na het sporten om afvalstoffen sneller af te voeren.

Voeg eventueel elektrolyten toe (zoals in kokoswater of een sportdrank) om vocht en mineralen beter vast te houden.

Praktische tips: Eet binnen 30 minuten na je training een maaltijd met eiwitten en koolhydraten.

Hydrateer de hele dag door, niet alleen tijdens het sporten.

Met de juiste voeding en hydratatie herstel je sneller, minimaliseer je spierpijn en ben je snel weer klaar voor actie!

 

TIP 3: Masseer je spieren.

Massage is dé manier om je spieren te ontspannen en te herstellen.

Het stimuleert de bloedsomloop, verlicht pijn, helpt afvalstoffen sneller afvoeren en herstellen microspierscheurtjes beter.

Na inspanning zorgt een goede massage in combinatie met Ilera cream voor soepelere spieren en minder spanning.

Maak er een gewoonte van, en je spieren zullen je dankbaar zijn! Gun je spieren die extra aandacht ze verdienen het!

 

Tip 4: In beweging blijven.

Stilzitten is niet de oplossing! Actieve rust, zoals wandelen, fietsen of lichte yoga, helpt de bloedsomloop te stimuleren. Dit versnelt het afvoeren van afvalstoffen en bevordert spierherstel.

Lichte bewegingen houden je spieren soepel, vermindert stijfheid en voorkomt dat spierpijn langer aanhoudt. Het is simpel: rustig blijven bewegen doet wonderen. Combineer dit met voldoende water te drinken een gezonde voeding en Ilera cream voor optimaal herstel.

Geef je spieren wat liefde door actief te blijven  je voelt je snel weer fit!

 

Tip 5: Goede nachtrust.

De beste remedie is simpel: een goede nachtrust. Terwijl jij slaapt, schakelt je lichaam over op herstelmodus. Tijdens de diepe slaapfase worden groeihormonen aangemaakt die je spieren repareren en sterker maken alsof je lichaam een nachtelijke onderhoudsbeurt krijgt.

Smeer je voor het slapen in met Ilera cream op de plek waarmee je de meeste inspanning hebt geleverd om dit proces te versterken!

Te weinig slaap? Dan duurt je herstel langer, blijven je spieren stijf en voelt het alsof je een marathon hebt gelopen na een trap op. Zorg daarom voor 7-9 uur slaap per nacht. Wil je het extra goed doen? Een vast slaapritme helpt je spieren en je energiepeil.

 

Met deze tips kun je spierpijn verminderen en je herstel optimaliseren, zodat je sneller klaar bent voor je volgende training!